BLOGG

30.sept. 2013 MER SPORTRENING FOR EIRA

OG DENNE GANGEN UTSTYRTE JEG MEG MED TELELINSE OG FANT MEG EN PLASS HVOR SPORET GIKK I ET ÅPENT PARTI

DET HADDE ULF GJORT, FOR Å FÅ EN GOD OVERSIKT OVER, HVORDAN HUN LØSTE BLODSTOPP I VINKEL OG I LINJE. DET HJELPER GODT PÅ FOR Å LESE HENNE.

OG AT HUN BEHERSKET BEGGE DELER, VISES GODT PÅ SISTE BILDET, SOM ER TATT ETTER SPORSLUTT. ROS OG BELØNNING.

I mangel på klauv ved sporslutt, la Ulf igjen flasken han hadde blod i, sammen med godbit. Men  når det virkelig gjelder, er også klauven på plass.

 

29.sept.2013 INGER OG AMI SIN HØST-TUR PÅ GANGSÅSTOPPEN

Fra gårsdagens tur til Gangsåstoppen...med  fantastisk utsikt over Harstad by, - Grytøy i bakgrunnen. En meget fornøyd Ami etter halvgått tur opp i supert høstvær med lav sol fra klar himmel. Ami traff en flott jente - Christine snart 11 år, som ble helt fortapt... 

De kosa seg sammen, og gikk små "markeringsturer" på utkikkspunktet på toppen + utdeling av godbiter og trening på små "triks"....Takk til Christine, som fikk kjempegod kontakt med Ami.... - "Han er så søt!"......

Tusen takk til deg Inger for koselig hilsen og fine bilder.

Gangsåstoppen


Åsryggen, som er ubebygd, består av 3 topper – Gangsåstoppen i sør, Steinhammeren i midten og Ramfløya lengst nord – men påfolkemunne kalles hele området for Gangsåstoppen. Fra sørsiden av åsen går det en merket sti. Det fins også andre stier opp, for eksempel fra Øvre Gangsås og Hestvika.

Fra Gangsåstoppen har man full utsikt vestover mot bykjernen i Harstad samt flere av toppene rundt, som Middagsfjellet og Hinnstein. En ser mot øst Rolla og fastlandet, mot sør Tjeldsundet og mot nord Grytøya og Senja.

Det har vært planer om å etablere kafé, og til og med hotell, oppe på åsen – men disse planene er lagt på is. På Ramfløya fins det en postkasse hvor man kan skrive seg inn i gjesteboka og se hvem andre som har vært der.

 

 

 

28.sept. 2013 GOD IDE ARES, VI TAR EN TUR TIL.....

OG SLÅR FØLGE UTOVER HOLMENE,......

NYTER FINVÆRET,.....

DE FLOTTE HØSTFARGENE,......

UTSIKTEN, HELT UT MOT ROGLA,.....

MELLOM NOEN KORTE PAUSER, HVOR VI BARE NYTER STILLHETEN.

IKKKE NOEN Å SE,....

VERKEN TIL LANDS ELLER VANNS,.....

MEN DET VARER BARE TIL VI NÆRMER OSS HYTTEN, OG HELE "VELKOMSTKOMITEEN" ER KLAR TIL Å TA IMOT HELDIGE ARES, SOM FIKK ALENETUR RETT ETTER MORGENRUNDENE.

 

27.sept.2013 STORE FREMSKRITT PÅ SMÅ FØTTER

DA EIRA TRENTE I DAG....

HUN ER SPORNØYE, LETT Å LESE OG RINGER OG TAR IGJEN SPORET, HVIS HUN MISTER DET.

DET FORTJENER VIRKELIG EN EKSTRA GODBIT TIL EIRA.....

OG ET PORTRETT AV HUND OG FØRER VED SPORSLUTT

26. Sept. 2013 HØRTE JEG BLODSPORTRENING ?

EIRA

Eira var ikke sein med å komme på beina, da Ulf fant frem sele og langline. Den lille frøkna nærmer seg jo 9 mnd. og kan stille på prøve, men hun må jo være prøveklar også.

 Jeg visste at de to skulle ut i skogen for å gå et spor, men ikke at jeg skulle få bilder under mellomlandinger min på Gardermoen. Det var uventet og gledelig. Tusen takk Ulf!

Ulf var fornøyd med fremgangen hennes, og det er jeg og, som ble oppdatert på mobilen, da jeg mellomlandet på vei hjem fra Budapest. Og står vi på og er øke nøye som Eira, kommer dette til å gå bra. 

 

25.sept. 2013 OVER FOR DENNE GANG.....

... OG EN FIN DAG SAMMEN MED MIN BROR JAN-HELGE OG MIN NEVØ JOHAN, BLE AVSLUTTET MED EN BEDRE MIDDAG. SKULLE HA TATT FLERE BILDER, MEN VI KOSTE OSS SLIK, AT DET NESTEN GIKK I GLEMMEBOKEN.

MEN NOE BLE DET DA,...

OG SÅ FÅR HELLER TEKSTEN STÅ FOR DET TYPISKE UNGARSKE

Ungarn er et utpreget jordbruksland, hvilket man også tydelig merker i landets kost, som gjennomgående er kraftig. Når maten likevel ikke virker tung, er det fordi befolkningen har utpreget sans for god sammensetning av ingrediensene. Det er som om ethvert kjøttstykke, enhver grønnsak eller enhver fisk betraktes som en utfordring til ungarernes evne til å få det beste ut av det.

 

Tar vi for oss potetene, kan man se at de opptrer i et utall av versjoner – stekt alene eller sammen med pepperfrukt, løk eller annet grønt, sammen med røkt flesk eller sammen med krydderurter, som varm salat, som kald salat, i supper, som krydret puré osv.

Den eneste form for poteter man kan være sikker på ikke å få oppleve i Ungarn er de ihjelkokte! Ungarerne ville betrakte noe slikt som en hån mot et edelt naturprodukt – og med all mulig rett.

Gryterettene er karakteristiske for ungarsk mat. Det er så visst ikke mye den ungarske fantasi og det ungarske temperament ikke kan klare å innpasse i en gryte. Og sier man gryte, må gulyás (gulasj) bli neste ord. Den opprinnelige gulasj er en suppe som ble satt sammen etter prinsippet man-tar-hva-man-har. I dette tilfelle var det gjeterne (gulyás = gjeter) som ute på puszta´en kokte kjøttstykker og urter i vann, tilsatt ville krydderurter, i store kar over åpen ild.

Og dette ble den lekreste mat – ikke bare for gjetere, skulle det vise seg. De selvsamme gjetere ville nok ha måpt en smule hvis de hadde fått se hva man i verden i dag serverer under betegnelsen gulasj!

Ikke desto mindre later det til at denne berømte retten på sett og vis er utgangspunktet for et stort antall andre ungarske gryteretter – vidt forskjellige, men også de preget av opprinnelighet og befolkningens evne til å få ingrediensene til å harmonere med hverandre.

Ungarsk frokost består som regel av kaffe, gjerne med mye varm melk i, og grovt hjemmebakt brød.

Hovedmåltidet inntar man midt på dagen. Det innledes alltid med suppe, ja, en middag uten suppe er nærmest utenkelig i Ungarn.

Hovedretten kan være kjøtt. Mest svinekjøtt, men også okse- eller lammekjøtt eller fugl, ferskvannsfisk eller grønnsaker, tilberedt på forskjellige måter.

Hvis desserten ikke er fersk frukt, er den ikke sjelden bakverk i en eller annen form.

Kaker har i høy grad erobret ungarernes hjerter og mager, og man aner her den østerriske innflytelse i landet.

Kveldsmaten er for det meste kald, men av og til serveres en lett varmrett. Det som mest serveres om kvelden er pølse, skinke, salat og brød.

Ungarn er som kjent et ganske betydelig vinland. Det produseres store mengder rødvin og hvitvin. I selve vindistriktene drikker man selvfølgelig vin til maten. Det drikkes også mye øl. Det ungarske øl er av den velkjente mellomeuropeiske type, men nokså lett.

Tokaier er vinen over alle viner i Ungarn. Den er laget av overmodne druer. Fremstillingsprosessen er lang og omstendelig, men resultatet er alle anstrengelser verdt.

Kaffe drikkes i store mengder. Den er meget sterk (når man ser bort fra morgenkaffen som er oppspedd med melk) og minner om italienernes espresso. Den drikkes av små kopper. Den er billig, og man får den nær sagt overalt. Ungarerne drikker også en del te, men ikke i slike mengder som kaffe.

Når man får kontakt med ungarsk matlagning, oppdager man meget snart hvor lite det i grunnen skal til for at en rett i gryte skal bli annerledes – og bedre. Man får liksom øynene opp for mulighetene som ligger i mange av de ting som man daglig har i sine hender i kjøkkenet, og tilberedningsmetoder som kanskje er grodd litt fast i tradisjonelle og trivielle baner, kan etter hvert bli trengt til side, slik at veien åpnes for andre og mer interessante retter.

I det ungarske kjøkken er det hovedsakelig bruk for pepperfrukter, rømme, hvitløk, kål (gjæret kål – sauerkraut), tomater og paprika.

 

 

OG SELV OM JEG SÅ PÅ IPADEN LEKEN MELLOM OLDEMOR ASTRA OG EIRA, SKAL DET BLI GODT Å KOMME HJEM TIL ULF OG HUNDENE.

 

 

24.sept. 2013 TILBAKE I SKRIVINGEN

I GÅR VAR JEG PÅ KONSERT 

Første halvdel var flott, og andre halvdel med studerter fra Franz Liszt akademiet, lå på ingen måte etter.

 

 
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
 
 
Franz-Liszt akademiet i Budapest

Franz-Liszt akademiet (ungarskLiszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) er en konsertsal og musikkhøyskole i den ungarske hovedstadenBudapest.

Musikkhøyskolen ble opprettet 14. november 1875 av pianisten og komponisten Franz Liszt (Ferenc Liszt) som Det kongelige ungarske musikkakademi. I 1925 fikk dette dagens navn. Den gangen var den velansette komponisten og dirigenten Ernst von Dohnányi leder av skolen, som fortsatt har et høyt internasjonalt renommé som utdannelsesinstitusjon.

ULF HAR OGSÅ I DAG, SENDT BILDER FRA GRESSHOLMEN I DAG

OG ALLE BILDENE ER AV AINO OG EIRA

I MORGES VAR MARKENE HVITE, MEN NÅ SLIPPER VI Å TENKE PÅ AT DE SOM SOVER I HYTTEN, HAR DET KJØLIG. SKIKKELIG VINTERISOLERT, RIKELIG MED VARME OG LYS BÅDE INNE OG I HUNDEGÅRDENE

DE TO VARRIENE STORKOSTE OG DET GIKK I HUNDRE HELE TIDEN

ANITA SKREV SÅ GREITT PÅ ET BILDE AV EN AV SINE BORDER TERRIER : "HAR SÅ VANSKELIG FOR Å HUSKE NAVNET SITT, NÅR DET BLIR FOR GØYT" KUNNE VÆRT SAGT OM ATIE OG. TAR I HVERT FALL LANG TID, OG DET TAR I HVERT FALL LANG TID

MEN AINO OG EIRA ER LETT Å SAMLE,....

SÅ DE LEVER HERRENS GLADE DAGER MED STORE FRIOMRÅDER RETT UTENFOR PORTEN VÅR

FOR DE SPESIELT INTERESSERTE: EN 150 ÅR GAMMEL FOLKEDRAKT

ET FANTASTISK HÅNDARBEID

SELV INNI FOLDENE ER DET BRODERT

Denne skal på utstilling, og jeg følte meg beæret, som fikk se og ta på den. 

Har ikke sett lignende, selv om jeg er svært imponert over de nye "ekte" draktene også, både de som er laget til bruk for hverdag og fest, eller

 

ELLER FLOTTE KOPIER TIL DUKKER

DISSE ER ALLE HÅNDLAGET....

OG LIGGER DERFOR I ET HELT ANNET PRISLEIE, ENN DE MASSEPRODUSERTE FOR TURISTER

SELV DE MINSTE DUKKENE ER FULLE AV DETALJER,....

OG DET KAN IKKE VÆRE LETT Å VELGE SEG UT EN FAVORITT

 

22.sept. 2013 HESTER OG DACHSER

FØRST UT BILDENE ULF TOK AV AINO......

ATIE.....

OG BEGGE TO, DA DET VAR EN LITEN PAUSE I REGNVÆRET.

I var det liten lyst til overdrevent uteliv i dachseflokken, så de fordelte seg jevnt i egen og vår bolig. Og da var det ingen som klaget.

STOR OPPLEVELSE Å VÆRE PÅ.....

BARE SMAKEBITER, MEN SKAL LEGGE UT ALBUM OG TEKST ETTER HVERT

FRA DE FANTASSTISKE OPPVISNINGENE.......

MED ERDIGHETER, JEG TRODDE VAR UMULIG FRA EN HESTERYGG

OG UNIFORMER OG HESTEUTSTYR VAR LIKE FLOTT SOM ALT DET ANDRE,....

F.EKS PATADENE FORAN ALLE KONKURANSENE

DETTE ER DEN INTERNASJONALE FINALEN, HVOR ALLE MÅ RI PÅ UNGARSKE ARABERHESTER

VINNEREN VAR FRA QATAR

FIKK IKKE FOTOGRAFERT DA HAN FIKK LAURBÆRKRANSEN,....

MEN HVA GJØR VEL DET, FOR JEG HILSTE PÅ HAN TIDLIGERE PÅ DAGEN ,.....

LENGE FØR HAN TOK ÆRESRUNDEN, OG BLE HAN GJORT ÆRE PÅ, SÅ BARE VENT TIL JEG FÅR LAGT UT DEN NAJONALE FINALEN.

MOTHER AND KAMILLA

Great show, but the youngest and sweetest rider I met today, was 4 years old Kamilla. In lack of her horse, she used her mother's knees, smiling and laughing all the time. 

Thanks a lot Emese for all help with translation. 

 

 

21.sept. 2013 PÅ DOBBELUTSTILLING.......

...hele dagen, og det er også grunnen til at de bildene må vente. Var ikke tilbake på hotellet før nærmere klokken 21, og det hadde blitt langt på natt bare å redigere bildene.

AINO

Men er det noen sak når det ligger ferdigredigerte bilder fra Ulf og venter på mail. Aino er på første bildet, og både hun og Eira fikk løpe fritt

EIRA

Eira tar seg frem lett overalt og er minst like fornøyd med friheten, som Aino.

EIRA

Og hun er en tøff liten dame

ATIE

Det gjør Atie også, men det er litt upraktisk å ha alle tre løs samtidig, så da ble det bånd på Atie. Og turen ble fin den, selv i regnvær. Men en så lang tur gatelangs i regnvær, blir noe helt annet.

 

20.sept. 2013 HJEMMEDACHS OG BUDAPESTDACHS del 2 OG MYE GODT FOR GANEN

Så lenge Ulf sender bilder, er jeg storfornøyd og deler så gjerne. Dagens bilder tok han på en runde alene med Eira, som dro lystig i vei. Men at ikke Aino, ikke dukket opp underveis for å leke og rase med henne, var visst helt utenom hennes beregning. Først tittet Eira litt rundt, før hun innså at.......

HER MÅ JEG AKTIVISERE MEG SELV, SÅ DA TAR JEG EN LITEN AVSTIKKER NED I FJÆREN,.....

OG OPP IGJEN, FOR KANSKJE ER DET NOE MER SPENNDE INNE I DET HØYE GRESSET

RØKET PAPRIKA

 Hver gang jeg er i Budapest, kjøper jeg med meg røket paprikapulver med hjem. Ulf bruker det mye i matlagingen og tryller frem den ene etter den andre retten. Hadde allerede kjøpt til oss, men så kom jeg til å tenke på Per Ola, som gikk læretiden sin sammen med Ulf på hotel Viking i Harstad. Snart venter det en boks til han på Gressholmen.

 

 

NESTE STOPP: SJOKOLADEFESTIVALEN......

...som finner sted i Milleniumsparken denne helgen. Min bror, som også er i BP nå, og jeg hadde avtalt å ta turen dit i formiddag. I tillegg til av vi to pensjonister ble uystyrt med trendy bånd rundt håndleddet, var resten av inngangstegnet en stor sjokoladeplate. Slikt kan man like.

EN AV DE UTALLIGE BODENE........

MED SJOKOLADE I SØKK OG KAV

OG LETT BÅDE Å FORKJØPE OG FORSPISE SEG

SOM AVSLUTNING VALGTE VI KAFFE OG UKSØKT KONFEKT. UVENTET AT DETTE VAR GRATIS, MEN HVERT VÅRT EPLE PÅ KJØPET, VAR DEN STØRSTE OVERRASKELSEN

RIS-SKJEiDACHS

Ikke visste jeg at det finnes ris-skjeier, men jeg har heller ikke følt behovet. Men når den dukker opp i dachseutgave, er saken en helt annen. Tviler på at den noen gang kommer i til å komme kontakt med ris heller. Og når det gjelder å bevege seg langt unna standarden for dachs, så er nok denne sett med designerøyne og kunstnerisk frihet.  Det er en gruppe designere som står bak de siste dagers BPdachser, men jeg vet ikke hvem av de, som står bak denne. 

God fredachskveld til dere alle!